500+1 kolo Velká cena Zemako

Tisková zpráva ze dne 17. 5. 2024

Domácí Rotter sahal po vítězství

Michal Rotter, závodník pořádajícího klubu TJ Favorit Brno, obsadil na prestižním dráhovém etapovém bodovacím závodě 500+1 kolo Velká cena Zemako vynikající 3. místo a zopakoval tak neméně povedený výkon svého týmového kolegy Adama Křenka z předchozího roku.

Michal Rotter z domácího Favoritu Brno sahal po vítězství v 57. ročníku 500+1 kolo, nakonec se však musel spokojit s třetím místem. © 2024 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Rotterovo umístní na 57. ročníku této tradiční akce však mohlo být ještě vydařenější. Základ úspěchu položil hned v první etapě, která byla zařazena do UCI kategorie Class 2 a jíž dokončil na skvělém 2. místě. Po druhé etapě dokonce oblékl žlutý dres pro průběžně vedoucího závodníka celkového pořadí. Do čtvrté etapy tento privilegovaný trikot sice přepustil loňskému vítězi Filipu Prokopyszynovi z Polska, aby si jej opět oblékl do včerejší poslední etapy závodu.

Bylo jasné, že o vítězi se rozhodne právě mezi těmito dvěma závodníky, kteří do finálové části nastupovali se stejným bodovým ziskem s výrazným náskokem 26 bodů na další trojici jezdců Mattea Donegu z Itálie, vítěze z roku 2019, dalšího Poláka v barvách prostějovského klubu Wojciecha Pszczolarského, dvojnásobného mistra Evropy a bronzového z mistrovství světa v této dráhové disciplíně, a mladého Slovince Žaka Eržena, jezdícího v barvách farmy WorldTeamu Bahrajn Victorious a vítěze juniorského závodu 300+1 kolo z předchozího roku.

Vítěz 500+1 Filip Prokopyszyn oblékl žlutý trikot pro průběžně vedoucího závodníka ve středeční IV. etapě. © 2024 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Od úvodních kol bylo zřejmé, že si Prokopyszyn jede za obhajobou vítězství. Hned v prvních bodováních Rotterovi bodově odskočil, aby se po celý zbytek závodu pohyboval v jeho blízkosti a měl tak dokonalý přehled o každém jeho šlápnutí. Souboje těchto dvou jezdců chytře využil slovinský mladík Eržen a trpělivým sbíráním bodů se dotahoval na v té chvíli průběžně druhého reprezentanta Favoritu, až jej v poslední třetině závodu bodově překonal. Vítězství Poláka již bylo neochvějné, Rotter se ještě v závěru snažil získat alespoň stříbrnou pozici na stupních vítězů, Eržen však jeho náporu odolal. Závěrečným ziskem 20 bodů na posledních dvou dvojnásobně hodnocených bodováních se na čtvrté místo dostal ukrajinský reprezentant Vitalyj Hriniv a až na pátou příčku tímto vydařeným atakem odsunul izraelského borce Alona Yogeva.

Etapa byla ve své polovině poznamenána tvrdým pádem domácího jezdce Štěpána Širokého, který utrpěl těžký otřes mozku a zlomeninu kliční kosti, a závod musel být na více než půl hodiny přerušen.

Filip Prokopyszyn se včerejším triumfem stal již trojnásobným vítězem závodu 500+1 kolo. Na druhém místě skončil Slovinec Žak Eržen a bronz zbyl na domácího Michala Rottera. © 2024 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

V ženské verzi na 300+1 kolo vyhrála se značnou bodovou převahou polská závodnice Patrycja Lorkowská. Za ní se odehrál značně dramatičtější souboj, když další čtyři závodnice v pořadí dělilo pouhých pět bodů. Na konečném druhém místě skončila reprezentantka Litvy Olivija Baleisyte před další Polkou Zuzannou Chylinskou. Bramborová medaile zbyla na Ukrajinku Yelyzavetu Holodovou a celkově pátá dokončila egyptská cyklistka Ebtissam Zayed. Devátá pak byla nejlepší Češka Adéla Marková.

S výrazným náskokem 34 bodů ovládla ženský závod polská reprezentantka Patrycja Lorkowská. © 2024 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

V juniorech se dle předpokladů potvrdilo, že o vítězství se bude rozhodovat mezi zahraničními účastníky. Převahu potvrdili Slovinci závodící za tým Adria Mobil, když zásluhou Nejce Peterlina a Vida Murna obsadili první a třetí místo. Mezi ně se dokázal vklínit rakouský talent Heimo Fugger. Nejlepším Čechem byl na desátém místě Filip Richter, vnuk brněnské legendy Jaroslava Bláhy.

Slovinští jezdci v dresu Adria Mobil byli nejsilnější v juniorské kategorii. © 2024 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Celkem se závodu zúčastnilo přes 230 závodnic a závodníků ze 17 států. Ozdobou byly týmy Slovinska, Turecka, Litvy, Izraele, Polska, Řecka, Rakouska, Bulharska a dalších evropských zemí, které závodily také v kategoriích pro mladé jezdce. Mládežnické závody 500+1 kolo se tak zařadily na jedno z předních míst z pohledu zahraniční účasti na dráhových závodech nejenom u nás, ale i v širším středoevropském regionu.

Bohatá zahraniční konkurence se sešla také v závodech mládežnických kategorií. © 2024 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Výsledky vložených závodů kategorie UCI Class 2:

Bodovací závod

Muži: 1. V. Hriniv (UKR), 2. M. Rotter (CZE), 3. M. Donega (ITA)

Ženy: 1. E. Zayed (EGY), 2. Z. Chylinska (POL), 3. O. Baleisyte (LTU)

Junioři: 1. N. Peterlin (SLO), 2. A. Bilertas (LTU), 3. V. Zobl (AUT)

Scratch

Muži: 1. O. U. Winkler (DEN), 2. R. Yilmaz (TUR), 3. R. Štec (CZE)

Ženy: 1. E. Rabazynská (POL), 2. O. Baleisyte (LTU), 3. T. Klimchenko (UKR)

Junioři: 1. W. Plonka (POL), 2. M. Haluška (SVK), 3. Saar Idan (ISR)

Vylučovací závod

Muži: 1. M. Donega (ITA), 2. R. Yilmaz (TUR), 3. Ž. Eržen (SLO)

Ženy: 1. O. Baleisyte (LTU), 2. E. Rabazynská (POL), 3. Z. Chylinska (POL)

Celkem se závodu zúčastnilo přes 230 dráhařů ze 17 zemí. © 2024 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

 

Tisková zpráva ze dne 14. 5. 2024

Vrchol jarní dráhové sezóny startuje dnes na brněnském velodromu

Dnes od 12:30 vypukne na brněnském velodromu závody mládežnických kategorií 57. ročník světově ojedinělého pětietapového bodovacího závodu 500+1 kolo: Velká cena Zemako. Od loňského roku je třídenní program ozdoben vloženými závody ve scratchi a vylučovacím závodě, které jsou zařazeny do prestižního kalendáře Mezinárodní cyklistické federace kategorie Class 2.

Na brněnský velodrom zavítá konkurence z více než 15 států světa. © 2023 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Tělovýchovná jednota Favorit Brno, která tento podnik v roce 1966 stvořila, přivítá na svém velodromu v následujících třech dnech více než 250 závodníků ze 17 států světa. Tento ročník se tak zařadí mezi ty s nejpočetnějším startovním polem v historii. „Těší nás, že si závod mezi zahraničními závodníky po chudších letech opět buduje renomé a ti se k nám znovu a rádi vrací. Ještě více nám však dělá radost, že kromě elitní kategorie se zahraniční výpravy zúčastní také závodů mládežnických kategorií. České naděje se tak budou moci porovnat se stejně starými dráhaři ze Slovinska, Izraele, Bulharska, Řecka, Litvy, Rakouska, Polska nebo třeba i Turecka,“ pochvaluje si tajemník Favoritu Brno a ředitel závodu Zdeněk Valenta.

Početná zahraniční účast bude také v mládežnických kategoriích. © 2023 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Hlavní závod je rozdělen do pěti etap, v každé etapě se jede 100 kol, což na brněnském velodromu činí vzdálenost 40 km. V úterý a ve středu dráhaři absolvují po dvou etapách, vrcholem bude poslední čtvrteční etapa na 100 + 1 kolo. V posledních ročnících bývá zvykem, že až poslední dvě bodování závěrečné části určí absolutního vítěze a závod je tak dramatický do posledních okamžiků. Dráhový podnik tohoto formátu je celosvětově jedinečným a k jeho kouzlu ještě přispívá, že se jede na vůbec nejstarším velodromu na světě.

Vítězství bude obhajovat polský dráhař Filip Prokopyszyn. © 2023 Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Triumf v elitní kategorii bude obhajovat Filip Prokopyszyn v polském národním dresu. Velkou konkurencí mu bude italský borec Matteo Donega, vítěz závodu z roku 2019, jezdící v barvách CTF Victorious, což není nic jiného než farma WorldTeamu Bahrajn Victorious. Tradičně silní budou také ostatní Poláci či Ukrajinci a po několika letech získávání zkušeností se musí počítat i s reprezentanty Izraele. Hned dvě želízka v ohni má také pořádající Favorit Brno, jehož závodník Adam Křenek bude obhajovat loňské cenné 3. místo, a Denis Rugovac je naší olympijskou nadějí pro Paříž. V předběžné startovní listině je k akci přihlášeno takřka 55 elitních dráhařů.

Loňské stupně vítězů vybojovala také domácí naděje Adam Křenek. © Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Kvalitní soupeření okoření také ženskou verzi závodu na 300+1 kolo. V pelotonu více než 20 závodnic bude chybět obhájkyně vítězství Petra Ševčíková z Dukly Praha. Budoucí vítězku tak lze čekat z početné polské výpravy, která však bude muset odolat útokům ostatních silných závodnic z Itálie, Litvy, Řecka, Izraele, Slovinska, Rakouska a nebo Egypta.

Netradičně se nejpočetnější startovní pole utká v juniorském závodě. Prozatímní startovka čítá více než 60 jmen. V této kategorii budou nejsilnější týmy ze Slovinska, Polska, Rakouska a Turecka, které přijely s větším počtem závodníků. Prosadit se v takto na dráze nezvykle početném pelotonu však nebude mít nikdo jednoduché.

Nejpočetnější startovní pole bude v juniorské kategorii. © Jan Brychta/TJ Favorit Brno

Letošní hojná zahraniční účast znovu dokazuje, že je brněnský velodrom ve 135. roce své existence stále atraktivní dráhou splňující pravidla Mezinárodní cyklistické federace pro pořádání významných světových akcí,“ dodává člen organizačního týmu Josef Vaishar.

Oficiální plakát letošního ročníku. © Petr Kincl

 

Comments are closed.

Top